Överaktiv blåsa

Överaktiv blåsa (ÖAB) är ett vanligt problem och det är inte alltid lätt att hitta orsaken.

Så här fungerar din blåsa

Urinblåsans uppgift är dels att lagra urin och dels att tömma urinen när blåsan är full. Blåsväggen är elastisk och töjs ut allteftersom urin rinner till från njurarna. Hos en vuxen kan blåsan rymma runt en halv liter urin. Där urinblåsan övergår till urinröret finns två muskler, en inre och en yttre. Dessa sluter åt om urinröret. Den inre muskeln kan vi inte kontrollera men den yttre muskeln styrs av hjärnan. När urinblåsan börjar bli full får hjärnan signaler om att det är dags för tömning och vi känner oss kissnödiga. I normala fall kan vi hålla oss tills vi får möjlighet att gå på toaletten. När vi väl bestämt oss för att kissa sänds en signal till urin-blåsan att dra ihop sig. Den yttre muskeln slappnar av och vi kan kissa. Därefter stängs urinröret. Om man under dagen dricker rekommenderad mängd – ca 1-1½ l vätska – töms normalt sätt blåsan ca 5-7 gånger och 0-1 gånger under natten. Urinvolymen varierar mellan 2-6 dl urin per tömning.

Vad är överaktiv blåsa?

Överaktiv blåsa är ett tillstånd där blåsmuskulaturen drar ihop sig oftare än den borde. Det är ett ganska vanligt problem, och det är inte alltid lätt att hitta orsaken. En överaktiv blåsa visar sig genom trängningar och att du känner att du måste gå på toaletten, eller om det kanske kommer (skvättar) urin i byxorna. Det största problemet med en överaktiv blåsa är mycket kraftiga trängningar. Det innebär att du helt plötsligt får ett starkt behov av att tömma blåsan. Kraftiga urinträngningar medför inte nödvändigtvis att man inte kan hålla sig. Cirka hälften av patienterna med en överaktiv blåsa har urinläckage, vilket innebär att problemet delas in i två kategorier – ”överaktiv blåsa med läckage” och ”överaktiv blåsa utan läckage”. BETMIGA behandlar båda kategorierna av överaktiv blåsa.

Orsak till problem med urinblåsan

Man vet inte alltid vad symtomen på en överaktiv blåsa beror på, men flera faktorer spelar in. Överaktiv blåsa är ett vanligt problem, som besvärar cirka 17% av befolkningen över 40 år. Det är lika vanligt hos kvinnor som hos män, och symtomen ökar ofta med stigande ålder. Det är dock viktigt att komma ihåg att överaktiv blåsa inte är en normal del av åldrandet, eller beror på bristande hälsa. En överaktiv blåsa kan även bero på störningar i nervsignalerna mellan hjärnan och blåsan, vilket leder till att blåsan drar ihop sig oftare än den borde, oavsett hur mycket urin som finns i den. Blåsan kan inte slappna av, utan blir i stället överaktiv. Det innebär att den kan skicka signaler om att det är dags att gå på toaletten, även om du precis var där. Det leder till att du måste gå på toaletten väldigt ofta.

Symtom på överaktiv blåsa

En överaktiv blåsa yttrar sig på ett eller flera följande sätt:
  • Plötsliga och svårkontrollerade trängningar
  • Många toalettbesök
  • Nattliga toalettbesök
  • Urinläckage
Du som man funderar säkert även på om en förstorad prostata har med blåsbesvären att göra. Tala med din läkare om förstorad prostata och överaktiv blåsa då dina besvär kan bero på båda tillstånden. Medicinen BETMIGA behandlar överaktiv blåsa.

Leva med överaktiv blåsa

Överaktiv blåsa är inget farligt tillstånd. Däremot kan en ständig rädsla för att inte hinna till toaletten i tid göra att de mest vardagliga saker känns jobbiga, ibland näst intill omöjliga. Förutom att medicinera finns det flera sätt att underlätta tillvaron för dig som lider av överaktiv blåsa, såsom träning av blåsan, eller bäckenbottenträning. Du är inte ensam och det finns hjälp att få.

Ha tålamod! Lång behandling leder till förbättring.