Vad kan jag göra själv?

Med knipövningar och bäckenbottenträning i kombination med behandling med BETMIGA kan du ta kontrollen över problem med urinblåsan.

Knipövningar i samband med behandling med BETMIGA

Blåsträning innebär att du steg för steg försöker öka intervallen mellan dina toalettbesök. På så sätt tränar du dig att hålla tillbaka trängningarna, och tränar blåsan till att kunna lagra mer urin före tömning. Målsättningen är att du ska nå en urinvolym på ca 2–3 dl varje gång, och ha ett intervall på ca 3 timmar mellan toalettbesöken. När du känner dig kissnödig kan du träna blåsan genom att:
  • Stå stilla
  • Dämpa trängningen genom att knipa ihop bäckenbotten
  • Håll knipet i 20–30 sekunder. Då slappnar blåsmuskulaturen av och trängningen försvinner
  • Tänk på något annat än vattenkastning och din önskan om att gå på toaletten
Som en hjälp kan du försöka att distrahera dig när trängningarna kommer, t ex genom att räkna baklänges från 100, hitta något att hålla i eller ställa dig på tå med spända vadmuskler. Det dämpar signalerna till hjärnan så att du hinner till toaletten i tid. Blåsträning kräver tid och tålamod. För de allra flesta tar det 3 månader innan man märker någon skillnad. En förutsättning för ett bra resultat är att du tränar din bäckenbotten samtidigt.

Träna bäckenbotten i samband med behandling med BETMIGA

Bäckenbottenträning innebär att du tränar upp muskulaturen i din bäckenbotten med hjälp av knipövningar. Denna träning kan du kombinera med din BETMIGA-behandling. Genom olika knipövningar stärker du de muskler som ger stöd åt urinblåsan och på så sätt kan du lättare kontrollera de plötsliga urinträngningarna. Tala med en uroterapeut eller sjukgymnast så kan de hjälpa dig att komma igång med övningarna. Övningarna anpassas efter om du tidigare har tränat, om du är man eller kvinna eller andra individuella förutsättningar.

Livsstilsråd under behandling med BETMIGA

Att behandla överaktiv blåsa kan vara ett bra tillfälle att se över din livsstil. Det finns ett antal råd om hur du kan komplettera behandlingen med att få kontroll över blåsan.
  • Notera hur ofta du går på toaletten. Då blir det lättare att få en uppfattning om dina besvär – och du kan snabbt se hur behandlingen förbättrar dina symtom.
  • Undvik eller dra ner på intag av drycker med kolsyra och koffein.
  • Drick lagom. Normalt bör du dricka runt 1,5 liter per dag. Undvik att dricka mycket på kvällen så minskar du risken för att behöva gå på toaletten på natten.
  • Gå inte på toaletten ”för säkerhets skull”. Blåsans aktivitet kan påverkas negativt om man går på toaletten ofta eller ”för säkerhets skull”. Det gör att blåsan vänjer sig vid en felaktig reflex, och blir även mindre eftersom den hela tiden töms på urin. Till sist blir blåsan så liten att du måste gå på toaletten ofta.
  • Se över dina matvanor. Man kan hålla blåsan stabil genom att endast äta små mängder livsmedel med mycket kolesterol, socker och fett. Var även försiktig med starka kryddor och sötningsmedel då dessa kan ha en blåsretande effekt.
  • Stressa ned. Blåsan kan bli orolig om du är det. Genom att ta det lugnt kan man även lugna urinblåsan. Oro, ångest och stress aktiverar blåsan, och gör att man måste gå och kissa ofta.
Tala med din läkare om din livsstil i samband med behandling med BETMIGA för att få tips och råd.

Läkarkontakt under pågående behandling med BETMIGA

Vid behandling av överaktiv blåsa behöver din behandlande läkare få en klar bild av din livssituation och de besvär som du upplever. Detta för att du ska förstå hur BETMIGA-behandlingen kan hjälpa dig. Det underlättar om du avsätter tid för läkarkontakter under BETMIGA-behandlingen och tar dig tiden att beskriva hur du upplever dina besvär.